vrijdag 22 april 2011

Maak je boot vaarklaar

Met een hoogstwaarschijnlijk schitterend paasweekend in aantocht trekken veel mensen erop uit met de boot. Als je je boot nog vaarklaar wilt maken voor het aankomende seizoen dan zijn hebben wij enkele tips voor je.
Je kunt het beste beginnen met een soort van controlelijst voor jezelf te maken waarop je later kan afvinken wat er allemaal gedaan is, en wat er nog ontbreekt. Een handige tip is ook om bij het vaarklaar maken van binnen naar buiten te werken.
Mensen die de boot dit jaar nog niet gebruikt hebben zullen spullen zoals dekens, matrassen, kussens maar ook gordijnen misschien nog thuis hebben liggen. Dit is eigenlijk wel makkelijk om alles even na te lopen zodat niet alles in de weg ligt. Zo kun je bijvoorbeeld de raamsponningen op lekkages controleren. Controleer ook of de ruimte onder de vloer droog en schoon is. Ook de olie van de motor  en de keerkoppeling kunnen bijgevuld worden. Zorg ook dat als je een vetgesmeerde schroefas gebruikt dat er genoeg vet in het lager is. Loop ook eventjes na of de accu’s nog vol zijn. Daarnaast is het verstandig om te controleren of de elektrische verbindingen geen corrosie vertonen.
Vervolgens kun je bovendeks aan de gang. Je kunt de eventuele groene aanslag op het dijk weghalen. Controleer of de dekluiken nog in orde zijn en geen kapotte scharnieren hebben. Controleer of het dekbeslag klaar is voor gebruik en kijk dan meteen even of de navigatieverlichting nog in orde is. Heb je eventueel lelijke of beschadigde plekken in het polyester of  in de lak zitten, dan kun je deze ook het beste voordat je eenmaal gaat varen repareren.
Als de boot nog niet te water ligt, kun je ook mooi het onderwaterschip eens nalopen. Heb je een metalen schip, dan kun je het schip afkloppen om te kijken of er zwakke plekken zijn. Let goed op of er geen weggevreten anodes zijn, zo ja probeer ze dan te vervangen. Handig is ook om een nieuwe anti-aangroeilaag aan te brengen en kijk nog even na of de roerlagers geen speling vertonen. 
Bij een zeilschip is het erg belangrijk om het staand en lopend want goed na te lopen. Kijk al het touwwerk goed na, en kijk of er geen scheurtjes in de bevestigingsbeslag op de mast en giek zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten