maandag 9 mei 2011

Noodzakelijk onderhoud aan de boot


Voor de meeste mensen die voor hun plezier varen gaat de boot voor de zomer weer te water. Tijd dus om nu de laatste onderhoudsklusjes aan te pakken.  Belangrijk is om je boot eens kritisch onder de loep te nemen en te kijken naar zaken die misschien niet direct een probleem vormen maar op de lange termijn wel degelijk roet in het eten kunnen gooien . Belangrijk is hierbij te letten op watersporen en groene aanslag. Deze kunnen duiden op lekkages en dien je meteen aan te pakken om grotere problemen te voorkomen.

Ook als er ramen in de boot zitten dien je eens goed te kijken naar de staat van de raamafdichtingen. Als deze met rubber of een kit gedicht zijn kan het nodig zijn deze na enige tijd eens te vervangen. Deze verliezen namelijk hun kwaliteit onder invloed van zon. Als dit gebeurd kan er water in komen, je dient dus de rand te vernieuwen zodat deze weer volledig waterdicht wordt.

Indien je in het bezit bent van een motorboot kun je meteen ook eens een kijkje nemen in de motorruimte. Als je leksporen ziet in het motorblok dien je waarschijnlijk een pakking te vervangen. Vergeet ook niet bij vetgesmeerde schroefaslagers de vetpers niet aan te draaien, als je de schroef een tijd niet gedraaid heeft kan het vet uitgedroogd zijn. 

Hoewel je misschien wel wat tijd kwijt bent met het onderhouden van je boot kan dit op de lange termijn een hoop tijd en geld uitsparen. Indien je zelf niet heel handig bent of het liever door iemand anders laat nakijken kun je natuurlijk altijd specialisten inhuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten