vrijdag 12 augustus 2011

Franse waterkaarten

Een deel van de elektronische navigatiekaarten van de Franse waterwegen zijn door de Franse vaarwegbeheerder Voies Navigables de France (VNF) online beschikbaar gemaakt. Volgens experts zijn deze kaarten niet beter dan commerciele kaarten, maar wel populair onder de schippers omdat deze kaarten gratis zijn.
Voor schippers zijn de eerste twee elektronische kaarten al op de website beschikbaar: de Duinkerken-Scheldeverbinding en de Garonne. De kaarten kunnen de schippers dienen voor het vinden van informatie over bijvoorbeeld overlijnen, sluizen, stuwdammen, werkzaamheden, vaargeulen, markeringsborden, bakens etc. Voor actuele waterstanden zullen schippers echter ergens anders moeten kijken.
Al in 2007 werd VNF verplicht gesteld om de kaarten in het kader van de Europese richtlijnen voor River Information Services (RIS / SIF) op Europees niveau beschikbaar te stellen. De richtlijnen die door de RIS worden gesteld verplichten overheden om elektronische navigatiekaarten met Engelse beschrijvingen voor alle waterwegen van klasse IV en hoger te publiceren. Dit gaat over kaarten waterwegen die met het Europese vaarwegennetwerk verbonden zijn, in Frankrijk zijn dat de Maas, de Moezel en de Rijn. Het is niet duidelijk waarom de kaarten niet eerder gepubliceerd werden.
Later zal de VNF ook gratis kaarten publiceren van de nog niet gekoppelde waterwegen de Oise, de Seine en de Saône. Momenteel zijn alleen de kaarten van de Duinkerken- Scheldeverbinding en de Garonne verkrijgbaar, de kaarten van de Rijn, de Moezel en de Saône zullen uiterlijk 2012 gepubliceerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten