donderdag 22 september 2011

Binnenvaart profiteert van lage waterstanden

Afgelopen voorjaar was haast de droogste ooit, iets wat bij veel mensen en bedrijven voor problemen zorgde. Toch is er een bedrijfstak die zowaar dankzij de lage waterstanden meer omzet wist te behalen, zo berekende het CBS. De binnenvaart heeft in de crisis flinke klappen opgelopen, maar wist in het tweede kwartaal een flinke groei te tonen, en dit niet alleen doordat de economie langzaam herstelt.
Vanwege de lage waterstanden, konden de schepen minder lading vervoeren en moest er dus vaker gevaren worden om de goederen op hun bestemming te krijgen. Hierdoor verminderde de overcapaciteit en stegen de vrachtprijzen per ton flink. Daarnaast kregen de schippers een zogenaamde 'laagwatertoeslag' voor de tonnen die zij gedwongen achter moesten laten in de havens. Op deze wijze konden zij met dezelfde hoeveelheid goederen, meer omzet draaien.
Toch zorgt de waterstand nog altijd voor potentieel gevaarlijke situaties, zowel beroepsschippers als mensen die voor hun plezier varen moeten dan ook voor elke vaart de actuele waterstanden controleren en eventueel de belading aanpassen of een alternatieve route kiezen. Ook al heeft het inmiddels meer geregend, pas na het checken van de actuele waterstanden weet je zeker of je met je vaartuig ergens veilig door kunt varen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten