dinsdag 13 december 2011

Verplicht vaarbewijs nodig

Afgelopen jaar zijn er tijdens het watersporten allerlei verschillende ongelukken gebeurd met plezierboten. Een van de meest heftige ongelukken was toch wel die met de speedboot op de Maas, hierbij kwamen vier jonge mannen om het leven. Dit ongeluk heeft ook veel tongen losgemaakt over de veiligheid op het water.  De bestuurder had dan wel een vaarbewijs maar de mening is dat er toch roekeloos gevaren was. Vele beroepsschippers vinden dan ook die iedereen die op het water te vinden is minimaal zijn vaarbewijs dient te hebben.
Het kleine vaarbewijs is nu verplicht voor kapiteins van schepen die langer zijn dan de 15 meter of bij boten die harder kunnen varen dan 20 km per uur. Voor de kleinere of de langzamere bootjes is het nu niet verplicht om een vaarbewijs in het bezit te hebben. Dit vaarbewijs kun je net als een autorijbewijs pas behalen als je 18 jaar bent en is vaak niet geldig in het buitenland.
Het belangrijkste is eigenlijk dat als je gaat varen met een boot je ook echt daadwerkelijk kunt varen. Dat je een vaarbewijs op zak hebt hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen dat je goed kunt varen, andersom is het ook zo dat iemand zonder vaarbewijs misschien juist wel erg goed kan varen.  Tot nu toe is het vaarbewijs min of meer de graadmeter maar eigenlijk zou een praktijkexamen ook geen slecht idee zijn. Deze zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een aantal handelingen die iedere schipper zou moeten kunnen doen. Toch heeft dit wellicht geen garantie voor het terugdringen van het aantal ongelukken. Er zijn natuurlijk vele voor-en nadelen op te noemen voor dergelijke aanpassingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten